vineri, 29 august 2008

Cum alegeam cea mai buna camera foto digitala

Camerele foto digitale au devenit din ce in ce mai populare de cand preturile lor au scazut. Multitudinea de oferte de pe piata pun potentialul cumparator intr-o mare dilema in momentul achizitiei... Totusi, pentru a putea alege o camera foto digitala trebuie analizati mai multi factori in functie de ceea ce doriti sa ...

Camerele foto digitale au devenit din ce in ce mai populare de cand preturile lor au scazut. Multitudinea de oferte de pe piata pun potentialul cumparator intr-o mare dilema in momentul achizitiei. Explicatiile personalului de la stand se reduc de cele mai multe ori la clasicul "e cea mai ieftina camera cu numarul asta mare de megapixeli".
Totusi, pentru a putea alege o camera foto digitala trebuie analizati mai multi factori in functie de ceea ce doriti sa faceti cu aceasta. Astfel, pentru cei ce nu au pretentii si care doresc sa faca doar fotografii in lumina naturala le recomandam ca in functie de buget sa achizitioneze camera foto digitala cu cel mai mare numar de megapixeli.
Categoria utilizatorilor care au pretentia sa faca fotografii bune in interior si afara, pe lumina si semiintuneric, de la distanta si de aproape, pe loc sau in miscare, sau care doresc ca macar o parte dintre aceste cerinte sa fie indeplinite trebuie sa ia mult mai multi factori in considerare.
Megapixelii
Pixelii reprezinta mici patrate de o anumita culoare ce pusi unul langa altul atat pe verticala, cat si pe orizontala creeaza o fotografie. Cu cat numarul de pixeli este mai mare cu atat fotografia este mai clara si poate fi marita mai mult fara a i se vedea punctele ce o alcatuiesc. In concluzie, cu cat numarul de pixeli respectiv megapixeli este mai mare cu atat camera este mai buna.
Optica
Un alt element ce asigura claritatea unei fotografii si calitatea unei camere foto este optica de care dispune. Aici varful de gama este reprezentat de aparatele profesionale cu obiective intersanjabile unde putem pune ce obiective si ce filtre dorim.
Aparatele semiprofesionale au lentile de calitate (Canon, Olympus Karl Zeiss etc) de dimensiuni mari. Cele mai ieftine aparate beneficiaza de lentile de plastic, iar fotografiile ies fara prea multe detalii.
Performante
Utilizatorii "fani" ai unei marci ar fi bine sa se orienteze in gama de produse oferite de acel producator. Clasamentul dorintelor utilizatorilor porneste de la ceea ce se doreste de la o camera foto: calitatea fotografiei, vizionarea fotografiilor pe ecranul LCD, controlul complet (point & shoot), editarea fotografiei, printarea si procesarea fotografiilor, distribuirea catre alte echipamente, organizarea si arhivarea fotografiilor.
Un alt lucru important in preferintele utilizatorilor o reprezinta marimea acesteia: ultracompacte, compacte, mediu si mari. In functie de marimea aparatului este definita si dimensiunea lentilelor. In cazul in care se doreste o camera foto ultraperformanta se ia modelul cel mai mare, iar modelele ultracompacte sunt destinate celor ce doresc sa le aiba la indemana oricand fara ca aparatul sa-i incurce.
Rezolutia pe care un utilizator o poate alege este situata intre 0,3 megapixeli si peste 9 megapixeli. In functie de dorintele utilizatorilor, si nu in ultimul rand de buget, se alege una dintre variantele cu un numar mare de megapixeli.
Aceste elemente sunt cele mai importante pentru a obtine o fotografie la nivelul de calitate dorit. Camerele foto digitale au si alte elemente ce pot influenta decizia de achizitie. Astfel, zoom-ul optic este un element important pentru fotografiile de la distanta. Zoom-ul digital nu il recomandam deoarece se scade calitatea fotografiei.
Un alt element este reprezentat de controlul automat/manual ce este permis de camera. Fotografii amatori cu experienta doresc sa faca poze artistice si vor sa aiba un control mai mare asupra aparatului. Echipamentele ce ofera aceasta facilitate sunt in general mai scumpe.
Multe dintre aparatele foto digitale ofera posibilitatea de a filma secvente scurte, iar acest element poate fi extrem de util uneori.
Calitatea si lungimea videoclipurilor fac diferenta intre camerele digitale.
Camerele foto din gama de varf pot face chiar si o "rafala" de fotografii, dar aceasta facilitate necesita utilizarea unei tehnologii scumpe, cu buffere ultra-rapide si de mare capacitate.
Facilitati aditionale
Alte elemente ce trebuie luate in considerare in cautarea unui echipament performant la cel mai bun pret sunt: dimensiunea ecranului LCD incorporat, tipul bateriei, existenta sau lipsa unui Docking Station, formatul memoriei, existenta sau lipsa unui stabilizator de imagine, capabilitatile de conectare la o imprimanta foto, capabilitatile de video si sunet, unghiul mare de deschidere pentru fotografie si, eventual, transferul fisierelor prin conexiune fara fir.
Ana
Sursa: Adevarul

Niciun comentariu:

anaphotosblog - View my most interesting photos on Flickriver
jurnalulanei - View my most interesting photos on Flickriver